czwartek, 7 kwietnia 2011

Yerba Mate A Rak

Aby tradycyjnie zaparzyć Yerba Matę, trzeba zaopatrzyć się w naczynko zwane tykwą. Napar, który zostanie przygotowany na gorąco nazywany jest po prostu Mate.

Tykwę powinno się wypełnić suszem w zależności od upodobania także chęci osiągnięcia mocnego smaku. Standardowo wsypuje się mniej więcej 2/3 tykwy. Następnie zakrywamy dłonią otwór w naczynku, też energicznie ruszamy nim, tak aby wymieszać z uwagą zawartość naczynka. Po tej czynności, przechylamy tykwę w ten sposób, aby cała zawartość przesiała się na jedną stronę, zostawiając wolne miejsce na wodę po przeciwnej stronie.


Do tak przygotowanej tykwy, wlewamy letnią wodę, w takiej ilości, ażeby jedynie zwilżyć Yerba Mate. Wkładamy do naczynka Bombillę (rurka z sitkiem), a następnie zalewamy Yerba Mate wodą o temperaturze mniej więcej 70 °C – 80 °C. Aby dostać taką temperaturę, powinno się ugotować wodę w czajniku, oraz odstawić ją na mniej więcej 10 minut. Czas ten wystarcza na to, ażeby temperatura obniżyła się do pożądanej wartości.


Przy przygotowywaniu naparu Yerba Mate trzeba pamiętać aby absolutnie nie mieszać wilgotnego suszu. Yerba Mate możemy zalewać wiele razy (4-5), mając gwarancję, że napar zachowa wszelkie prywatne odżywcze właściwości. Należy pamiętać że woda, którą ponownie będziemy zalewać musi posiadać temperaturę 70 – 80 °C.

Zobacz także: Yerba Mate A Rak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz