piątek, 8 kwietnia 2011

Yerba Mate Amanda

Yerba Mate zalewana zimną wodą (najlepiej nisko mineralizowaną) nazywana jest Terere. Pierwszymi ludźmi, którzy przyrządzali Terere byli Indianie z plemienia Guarani, zamieszkujący tereny dzisiejszej północnej Argentyny, południowego Paragwaju i Brazylii. Tego rodzaju napój, sporządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego z dodatkiem zimnej wody źródlanej, był dla Indian Guarani, jedynym sposobem, który gasił pragnienie dosłownie w bardzo upalne dni, w dodatku orzeźwiał ciało także umysł. Terere pije się z Guampy.


Przyrządzenie Yerba Mate Terere jest bardzo łatwe. Wystarczy wsypać pół naczynia suszu Yerba Mate (obojętnie jakiego gatunku, najlepiej z dodatkiem owoców). Następnie zalać zimną wodą i odczekać 10 minut. Po zrobieniu w ten metodę Terere, można ją pić przez Bombillę. Terere można zalewać do 5 razy, nie obawiając się, że straci ona osobiste właściwości gaszące pragnienie też regenerujące wytrzymałości.


Yerba Mate Terere jest bardzo smaczna również z różnego typu dodatkami. W współzależności od gustu pijącego do zimnej Terere można dodać sok owocowy, mleko, cukier, albo miód. Może być podawany dzieciom, jednak powinno się uważać aby nie piły jej zbyt późno, gdyż będą miały problemy z zaśnięciem.

Zobacz także: Yerba Mate Amanda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz