środa, 13 kwietnia 2011

Yerba Mate Barcelona

Yerba Mate to wiecznie zielony ostrokrzew paragwajski. Według zachodniej medycyny, roślina ta cechuje się aromatycznością, gorzkim smakiem, a i działaniem: stymulacyjnym, przeczyszczającym, moczopędnym oraz przeciwgorączkowym. Yerba Mate zawiera kilka witamin też minerałów, w skład w których wchodzą: karoten, witaminy A, E, B1, B2, C, kwas nikotynowy, pantotenian, witaminę H, wapń, żelazo, sód, potas, fosforany, krzem, siarkę, chlorofil, inozytol. Co ciekawsze, w roku 1964, grupa naukowców z Instytutu Pasteura w Paryżu, dokonała niezwykłego odkrycia też oświadczyła, że Yerba Mate posiada wszystkie witaminy, które są niezbędne do podtrzymania życia.


Dodatkowo Yerba Mate posiada mateinę, należącą do grupy substancji zwanymi ksantynami. Substancja ta wyróżnia się działaniem, mającym na celu delikatne rozluźnienie mięśni. A przy tym ksantyny rozszerzają oskrzela, dlatego poleca się pić Yerba Mate tym, którzy są chorzy na astmę. Mateina oraz odpowiada za stymulację centralnego układu nerwowego. Rozluźnia naczynia krwionośne, obniżając ciśnienie krwi bez silnego wpływu na serce. Ksantyny działają w sposób dodatni dla organizmu człowieka, zauważając na to, ze nie uzależniają od własnych właściwości chemicznych.

Zobacz także: Yerba Mate Barcelona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz